TOM FRUIN | KOLONIHAVEHUS

7 February, 2011

ARTIST Tom Fruin
ARTWORK Kolonihavehus
LIGHTING DESIGN Nuno Neto (Portugal)
SOUND DESIGN Astrid Lomholt (Denmark)
LOCATION Copenhagen, Denmark
DURATION October 15th – November 13th 2010

New York artist Tom Fruin recently presented his latest sculptural work Kolonihavehus, in the plaza of the Royal Danish Library in Copenhagen.  The sculpture was constructed from one thousand pieces of recycled plexi glass, sourced from places such as a local closed down plexi glass distributor, a framing shop and the dumpster outside the Danish Architecture Centre.

The artwork was accompanied by daily performances by ensemble CoreAct, and sound and lighting designs that respond to the movements of passers-by.

Kolonihaveuses were originally small garden sheds located in plots on the outskirts of cities, used as an escape and refuge for apartment dwellers.  Fruin’s sculpture presents a lively take on the original use of Kolonihaveuses. Its brightly coloured panels are reminiscent of a church’s stained glass window panels, and propose a contemporary refuge for Copenhagen’s residents and visitors. By night the Kolonihavehus was internally lit and becomes a beacon of colour on the banks of the canal.

Image via | The Cool Hunter

Image via | Tom Fruin

VIA | The Cool Hunter and Tom Fruin

PROJECT Theatre of the Foundry Light Installation
LOCATION UAP Workshop, Brisbane, Australia
DESIGN & PROGRAMMING Everyone Is Happy Productions, Kyle McLean
CAMERA & EDITING Pancho Colladetti, Eva Luenig
EVENT UAP Unlimited Dinner
DATE 6 October 2010

As a part of the Unlimited Asia-Pacific design triennial, UAP hosted a dinner bringing together 70 leading business people, policy makers, designers, researchers and academics. For the event, Kyle McLean of Everyone Is Happy Productions designed and programmed a site-specific light installation for the interior of the UAP Workshop.

Watch video at Everyone Is Happy | Light Installation UAP Unlimited Dinner.


Paul Cocksedge / A Gust of Wind 2010 / Photograph by Mark Cocksedge

PROJECT A Gust of Wind
EXHIBITION London Design Festival
LOCATION Victoria and Albert Museum, London
DESIGNER Paul Cocksedge
DURATION 18:30 – 22:00, 24 September 2010
PHOTOGRAPHY Mark Cocksedge

In a spellbinding temporary installation for the London Design Festival, designer Paul Cocksedge suspended three hundred curvaceous pieces of Corian® in the V&A Museum. The ‘pages’, which were given away during the event, represented a stack of paper blown into the air by a gust of wind. Each of these limited edition pieces was engraved and then handmade by Paul Cocksedge. They function as paper trays, becoming a place for wandering paper to gather.

This installation was made possible through collaboration with the London Design Festival, V&A and DuPont™ Corian®.


Paul Cocksedge / A Gust of Wind 2010 / Photograph by Mark Cocksedge


Paul Cocksedge / A Gust of Wind 2010 / Photograph by Mark Cocksedge


‘Where the River Meets the Sea’ at Swell Sculpture Festival 2010 / Image courtesy the artists

ARTISTS Brendan Morse and Stefan Purcell
PROJECT Where the River Meets the Sea
EXHIBITION Swell Sculpture Festival
LOCATION Currumbin, QLD, Australia
DURATION 10 – 19 September, 2010

‘Where the River Meets the Sea’ is the first in a series of work that converts retired rowing shells into refined artwork for public space. The project is an ongoing collaboration between the All Hallows School, Brisbane, Rowing Support Groups, who supply the boats, and artists Brendan Morse and Stefan Purcell. This sculpture was recently installed on Currumbin Beach as a successful entry in the Swell Sculpture Festival.

From the artists:

“The sculpture was consciously installed in a location with a view of both the Pacific Ocean and the Currumbin Creek Estuary. It is a tribute to the rivers of the Earth, a reminder of the vitality, richness, and fragility of our estuaries in the face of an expanding population and the damage we cause when we forget to care for these ecosystems that critically connect country to towns & cities and to oceans.

With the exception of necessary glues and fixings, ‘Where the River Meets the Sea’ is constructed entirely of salvaged material, off-cuts & scrap, including the fibreglass shells, galvanised steel structure, stainless steel plate, copper plate, bronze rods and hardwood veneer. It is also a reminder of the resources that we continue to squander regardless of the warnings.”

Stefan and Brendan have been working together in the Ecological Design realm for the past 3 years. They share a passion for ecologically sound technology, and both drive their personal art practices with the central tenet of ‘reuse & recycle’.


Retired rowing shells to be ‘recycled’ into new artwork / Image courtesy the artists


‘Where the River Meets the Sea’ at Swell Sculpture Festival 2010 / Image courtesy the artists


Sports / ‘life will kill you’ 2010 / Photography by Justin Harris / via designboom

PROJECT Life Will Kill You
ARTISTS Sports: Molly Hunker and Gregory Corso
LOCATION Revolve Clothing Showroom, Los Angeles
YEAR 2010

Los Angeles collaboration Sports have created a new and inventive temporary installation for the Revolve Clothing store in West Hollywood. Contrasting the high end fashion is a cloud-like suspended artwork made from humble industrial zip ties.

“The design is intended to explore the edge between aggression and elegance through material sensibility, overall form, and visual effect. the cloud-like volume is created by a double-sided surface composed of over 100,000 zip ties.  the exterior surface of the volume is an aggregation of longer, wider white zip ties while the interior is comprised of shorter and finer colored zip ties.”

via designboom


Sports / ‘life will kill you’ 2010 / Photography by Justin Harris / via designboom


Sports / ‘life will kill you’ 2010 / Photography by Justin Harris / via designboom

PROJECT Spencer Lane
CLIENT Brisbane City Council
LOCATION Brisbane, QLD, Australia
ARTIST Kate Shaw
ARTWORK TITLE Memory Lane
CURATORIAL Urban Art Projects
DESIGN Stacie Gibson, UAP Studio
YEAR 2010

Spencer Lane is one of the first laneways selected for reactivation through the Brisbane City Council’s Inhabit/Small Spaces program, designed to transform overlooked and forgotten spaces in the CBD through creative artworks and installations.

Urban Art Projects mentored emerging Melbourne artist Kate Shaw to translate her painting practice into a large scale outdoor wall artwork for Spencer Lane, which is also earmarked for private development with a Laneway Bar.

Based on the artist’s childhood memories from growing up in Brisbane, the 2-dimensional artwork features forms from the surrounding landscape, including the Moreton Bay fig and the Glasshouse Mountains.

Realised partly in mirror vinyl, the artwork makes a contemporary reference to the metalworkers of the laneway’s past. By night the artwork creates an intriguing invitation to the laneway and Laneway Bar.