TOM FRUIN | KOLONIHAVEHUS

7 February, 2011

ARTIST Tom Fruin
ARTWORK Kolonihavehus
LIGHTING DESIGN Nuno Neto (Portugal)
SOUND DESIGN Astrid Lomholt (Denmark)
LOCATION Copenhagen, Denmark
DURATION October 15th – November 13th 2010

New York artist Tom Fruin recently presented his latest sculptural work Kolonihavehus, in the plaza of the Royal Danish Library in Copenhagen.  The sculpture was constructed from one thousand pieces of recycled plexi glass, sourced from places such as a local closed down plexi glass distributor, a framing shop and the dumpster outside the Danish Architecture Centre.

The artwork was accompanied by daily performances by ensemble CoreAct, and sound and lighting designs that respond to the movements of passers-by.

Kolonihaveuses were originally small garden sheds located in plots on the outskirts of cities, used as an escape and refuge for apartment dwellers.  Fruin’s sculpture presents a lively take on the original use of Kolonihaveuses. Its brightly coloured panels are reminiscent of a church’s stained glass window panels, and propose a contemporary refuge for Copenhagen’s residents and visitors. By night the Kolonihavehus was internally lit and becomes a beacon of colour on the banks of the canal.

Image via | The Cool Hunter

Image via | Tom Fruin

VIA | The Cool Hunter and Tom Fruin

TREELIFE | THE COOL HUNTER

9 December, 2010

PROJECT TreeLife
CURATOR The Cool Hunter
LOCATION
Exhibitions to take place in major cities (to be announced)
DURATION
2010-2011

The Cool Hunter has announced TreeLife, a global event that responds to the drive for innovative and sustainable design and architecture.  The purpose of the project is to highlight that sustainable living can co-exist with contemporary urban life. TreeLife explores the notion of ‘Life in the Trees’, using the tree house as a statement of Eco-design.  The program will bring together architects, artists and designers to create a modern and sustainable tree house out of recycled materials. In addition, a global program of temporary events and exhibitions will provide opportunities for community participation around the event.  These include art and lighting installations, Silent Cinema, free bikes for transport between sites, and the opportunity to sleep overnight in a tree house.

TreeLife | Sustainable tree houses

TreeLife | Sleep overnight in a tree house

Via The Cool Hunter | TreeLife


‘Where the River Meets the Sea’ at Swell Sculpture Festival 2010 / Image courtesy the artists

ARTISTS Brendan Morse and Stefan Purcell
PROJECT Where the River Meets the Sea
EXHIBITION Swell Sculpture Festival
LOCATION Currumbin, QLD, Australia
DURATION 10 – 19 September, 2010

‘Where the River Meets the Sea’ is the first in a series of work that converts retired rowing shells into refined artwork for public space. The project is an ongoing collaboration between the All Hallows School, Brisbane, Rowing Support Groups, who supply the boats, and artists Brendan Morse and Stefan Purcell. This sculpture was recently installed on Currumbin Beach as a successful entry in the Swell Sculpture Festival.

From the artists:

“The sculpture was consciously installed in a location with a view of both the Pacific Ocean and the Currumbin Creek Estuary. It is a tribute to the rivers of the Earth, a reminder of the vitality, richness, and fragility of our estuaries in the face of an expanding population and the damage we cause when we forget to care for these ecosystems that critically connect country to towns & cities and to oceans.

With the exception of necessary glues and fixings, ‘Where the River Meets the Sea’ is constructed entirely of salvaged material, off-cuts & scrap, including the fibreglass shells, galvanised steel structure, stainless steel plate, copper plate, bronze rods and hardwood veneer. It is also a reminder of the resources that we continue to squander regardless of the warnings.”

Stefan and Brendan have been working together in the Ecological Design realm for the past 3 years. They share a passion for ecologically sound technology, and both drive their personal art practices with the central tenet of ‘reuse & recycle’.


Retired rowing shells to be ‘recycled’ into new artwork / Image courtesy the artists


‘Where the River Meets the Sea’ at Swell Sculpture Festival 2010 / Image courtesy the artists


Henri Schweynoch / BOXEL / Detmold, Germany / Photography © Dirk Schelpmeier, Marcus Brehm

PROJECT BOXEL Temporary Summer Pavilion
LOCATION University of Applied Sciences, Detmold, Germany
DESIGN Henri Schweynoch
TEACHING STAFF Prof. Marco Hemmerling, Visiting-Prof. Matthias Michl, David Lemberski, Guido Brand and Claus Deis
REALISATION Students: Henri Schweynoch , Guido Spriewald, Elena Daweke, Lisa Hagemann, Bernd Benkel, Thomas Serwas Michael Brezina, Samin Magriso, Caroline Zij, Michelle Layahou with Jan Bienek, Christoph Strotmann, Matthias Kemper, Frank Püchner, Florian Tolksdorf, Florian Nienhaus, Andre Osterhaus, Viktoria Vaintraub, Jörg Linden, Bianca Mohr, Kristina Schmolinski, Tobias Jonk
YEAR 2010

Students of architecture at Detmold’s University of Applied Sciences designed and built this temporary summer pavilion from more than 2000 recycled beer boxes. The design, developed using parametric software, places the boxes in a free-flowing form with minimal surface area. Static load testing was carried out to establish the optimum construction method with this unusual material. The fabrication process was completed within one week, providing a fitting venue for the end of semester party.


Henri Schweynoch / BOXEL / Detmold, Germany / Photography © Dirk Schelpmeier, Marcus Brehm

Via ArchDaily | BOXEL / Students of Detmolder Schule

Architect Profile: Rafaa

9 April, 2010

A tower built to be an Olympic torch, a waterfall, and a bungee jumping platform will become Rio de Janiero’s landmarkfor the 2016 Olympic Games. The tower is designed by Swiss architecture firm Rafaa, based in Zurich and led by Rafael Schmidt, whose research-driven approach has produced some award-winning designs.

The Solar City Tower, which generates solar energy by day and hydraulic energy by night, won the design competition for what are anticipated to be the world’s first carbon-neutral Olympic Games.

From the architects: “The aim of this project is to ask how the classic concept of a landmark can be reconsidered. It is less about an expressive, iconic architectural form; rather, it is a return to content and actual, real challenges for the imminent post-oil-era.”

WAN | Going for green at the Olympics

The studio has also developed designs for a new Unity and Freedom Memorial in Berlin, commemorating the social movement that culminated in the fall of the Berlin Wall in 1989. In an effort to rethink the notion of memorial, Rafaa actively considered constellation and interactivity as key aspects of the visitor’s engagement with memorial objects. An open field of chairs is proposed, each standing for a “witness” from different time periods and socio-economic levels. The chairs are interconnected through a series of subterranean mechanics, and respond to being pushed and pulled. This chain reaction represents the hidden processes that the memorial seeks to commemorate.

From the architects: “We were interested in discovering the complex factors and hidden processes that led to the capitulation of the state before its people.

The memorial can be touched, used or climbed on, but it cannot be knocked over! The chairs are interconnected subterraneously by invisible ropes. As soon as someone tries to knock over a chair, it is held up by the others; if one gets knocked over, another one is uplifted. It is a system that receives its strength and stability from below, from the collective, from the community.”

www.rafaa.ch

PROJECT Foyn-Johanson House
LOCATION Northcote, VIC, Australia
DESIGN Harrison & White Architects
YEAR 2010

In response to a brief requiring maximum sunlight for a backyard garden and outdoor living area, architects Harrison & White sculpted the planned extension to this existing weatherboard house in Melbourne’s northern suburbs. The process involved the subtraction of precise sections according to digital modelling of the sun’s rays throughout the day. Harrison & White, based in Melbourne, specialise in innovative applications of sustainable design.

Images courtesy of Harrison & White, Photography by Ben Hoskins.

Read more:

Australian Design Review

Harrison & White