Shoal | Troika

21 October, 2010


Troika / Shoal, 2010 / 467 individually rotating elements, Dichroic acrylic,  Custom build electronics, stepper motors and controls / Image via Troika

PROJECT Shoal
LOCATION Corus Quay, Toronto, Canada
DESIGN and CONSTRUCTION Troika
CURATORIAL PAM (Karen Mills and Justin Ridgeway)
CLIENT TEDCO
YEAR 2010

Troika’s latest kinetic installation activates the interior ceiling of a 50m corridor in Corus’ new Toronto building. 467 fish-shaped elements are suspended from the ceiling in a constantly moving array that resembles a school of fish. Evocative of the marine life in the nearby lake, the iridescent dichroic acrylic used to coat the elements reflects a spectrum of colours as they rotate.

The installation creates a stunning effect over a large area with simplicity and elegance.

More information and video

via Creative Review | Shoal by Troika

PROJECT Royal Children’s Hospital, Melbourne
CLIENT Bates Smart, Melbourne
LOCATION Melbourne, VIC, Australia
ARTIST Nike Savvas
ARTWORK TITLE Sun Sculptures
DESIGN UAP Studio, Alanah Walker
YEAR 2010

As part of the development of Melbourne’s Royal Children’s Hospital, Nike Savvas collaborated with UAP to submit this artwork concept for the central atrium space.

Sun Sculptures uses brightly coloured rope woven in algebraic patterns to create a striking, organic optical effect. The repeated sculptural forms, each between 9 and 11 meters high and 5 meters wide, would lightly inhabit and activate the space creating a sense of ethereality at a large scale.

Viewed from below, each form functions like a giant sun, providing moments of reflection and escape for those who become captivated in the swirling iridescent voids. Responding to the site as a place for children’s healing, the artwork brings the sun’s positive symbolism of happiness, hope, nourishment, and growth into the interior space.


Nike Savvas / Sliding Ladder Series,  2010 / Courtesy Breenspace Gallery Sydney


Reference Image

PROJECT AECOM Brisbane Office
CLIENT AECOM
LOCATION Brisbane, QLD, Australia
ARTIST Carly Scoufos
CURATORIAL UAP
DESIGN UAP Studio, Stacie Gibson
INTERIOR ARCHITECTURE Bligh Voller Nield
YEAR 2010

Commissioned as part of the interior fitout of AECOM’s Brisbane office, this artwork by local artist Carly Scoufos is designed to reflect the company’s core principles of connectedness, collaboration and ‘sense of one’. Clustered spherical forms of woven bronze wire reference notions of cell growth, multiplication and the joining of many to create one cohesive group.

Viewed from a distance, the forms appear light and unified, with variations in the wire’s density creating tonal variations, while complex interwoven links can be observed in close detail. These contrasting views provide an abstract representation of AECOM’s local, regional and global approach to urban spaces.

The artwork consists of both suspended and ground-based clusters. The bronze colour complements the tones of the interior design, and the transparency of the artwork activates the void while maintaining lines of sight and a sense of spaciousness.

PROJECT The Railway Hotel Cocktail Bar
LOCATION Melbourne, VIC, Australia
INTERIOR DESIGN Urban Pad
GRAPHIC DESIGN Studio Equator
FABRICATION Haasch
FURNITURE DESIGN Tait furniture
YEAR 2010

The refurbished interior of this Melbourne bar features a vertical garden and a lightbox with whimsical tattoo- and graffiti-inspired designs.

Read more:
indesignlive.com |
the railway hotel cocktail bar

PROJECT Chatswood Chase
CLIENT Colonial First State Property Management
LOCATION Sydney, NSW, Australia
ARTIST Belinda Smith
ARTWORK TITLE Substance
ART CONSULTANT Urban Art Projects
YEAR 2009

Chatswood Chase is a high-end retail precinct on Sydney’s Northshore. Belinda Smith’s integrated artwork was part of a redevelopment to enhance the contemporary style and elegance of the interior.

Reflecting the calibre of retailers within the centre, the artwork is an abstraction of the rare and celebrated Florentine Diamond, a precious stone whose history traverses the globe from India, Europe to the Americas.

Laser cut aluminium diamond shapes, each up to 1.5 metres in diameter, clad the interior architecture and exterior entranceway, seeming to gradually emerge from the walls into three-dimensional cast aluminium sculptural forms. A ground-based form greets shoppers as they approach the centre, giving the appearance of a diamond that has been only partially unearthed, and can be seen to represent the hidden treasures that are awaiting discovery inside.

As designers work to create innovate and livable spaces, various interesting integrations of natural and artificial vegetation seem to be emerging. Visiondivision’s design for a children’s ‘Hill Hut’ in Stockholm (pictured above) creates the impression of the natural sweeping inside from the outside environment as a carpet of artificial turf spills out of wide glass doors.

In Shenzen, China, Design Systems created this undulating garden bed of (real) grass for the courtyard of a contemporary residence.

Meanwhile, around the world, Patrick Blanc’s many and varied applications of the ‘Vertical Garden’ transform both interior and exterior spaces, such as in the Kanazawa 21st Century Museum (above).