TOM FRUIN | KOLONIHAVEHUS

7 February, 2011

ARTIST Tom Fruin
ARTWORK Kolonihavehus
LIGHTING DESIGN Nuno Neto (Portugal)
SOUND DESIGN Astrid Lomholt (Denmark)
LOCATION Copenhagen, Denmark
DURATION October 15th – November 13th 2010

New York artist Tom Fruin recently presented his latest sculptural work Kolonihavehus, in the plaza of the Royal Danish Library in Copenhagen.  The sculpture was constructed from one thousand pieces of recycled plexi glass, sourced from places such as a local closed down plexi glass distributor, a framing shop and the dumpster outside the Danish Architecture Centre.

The artwork was accompanied by daily performances by ensemble CoreAct, and sound and lighting designs that respond to the movements of passers-by.

Kolonihaveuses were originally small garden sheds located in plots on the outskirts of cities, used as an escape and refuge for apartment dwellers.  Fruin’s sculpture presents a lively take on the original use of Kolonihaveuses. Its brightly coloured panels are reminiscent of a church’s stained glass window panels, and propose a contemporary refuge for Copenhagen’s residents and visitors. By night the Kolonihavehus was internally lit and becomes a beacon of colour on the banks of the canal.

Image via | The Cool Hunter

Image via | Tom Fruin

VIA | The Cool Hunter and Tom Fruin

PROJECT Adelaide Entertainment Centre
LOCATION Adelaide, SA, Australia
DESIGN DesignInc, Ian Khoo
YEAR 2010
PHOTOGRAPHY James Field

DesignInc have created a bold new entry statement for the Adelaide Entertainment Centre.

via indesignlive.com | the adelaide entertainment centre – architectural and interior design projects

PROJECT Lanternen Sandnes
LOCATION Sandnes, Ragna Stakland, Norway
CLIENT Sandnes kommune and Norwegian Wood Group of Reference
DESIGN AWP Architects and Atelier Oslo
YEAR 2009

The Lantern, the product of collaboration between Awp Architects and Atelier Oslo, represents a new approach for the designers in thinking about public space design. The structure, lifted more than one storey off the ground and supported by informally positioned solid oak stilts, juxtaposes notions of shelter and openness to create a new public landmark and meeting place for the town of Sandnes. In an innovative approach, the designers have used contemporary materials such as translucent glass layered in the traditional method of slated roof tiles. The familiar roof form both complements the surrounding buildings and stands out like a lantern by night.

Via Architectural Review | Lanternen Sandnes, Ragna Stakland, Norway, Awp Architects + Atelier Oslo

QGC Head Office Artworks

12 November, 2009

QGC Head Office, Urban Art Projects, Daniel Clifford

PROJECT Queensland Gas Company Head Office
CLIENT Queensland Gas Company
LOCATION Brisbane, QLD, Australia
DESIGN Geyer, Sally Macnaughton, Catherine Allen | UAP Studio, Daniel Clifford
ART CONSULTANT Urban Art Projects
YEAR 2009

The Queensland Gas Company (QGC) head office in Brisbane’s CBD incorporates a grand open space spanning the height of two office floors. One of Urban Art Projects lead designers, Daniel Clifford worked in collaboration with Geyer to develop their initial concept, designed to create some separation and screening while enhancing the feeling of spaciousness in the foyer.

Complementing Geyer’s interior design approach, the artworks capture the scientific and geological themes underpinning QGC’s industry. The primary form emerges from the floor and stretches 7.2m to the ceiling, where two similar forms are suspended. Each is composed from fine aluminium rods joined in an organic 3-dimensional geometric pattern, punctuated with delicate suspended glass blown objects. The collection is an abstracted yet accessible depiction of coal seams, and the methane gas molecule (CH4) trapped within them.

The artworks not only add a distinctive aesthetic layer to the foyer design, they also support the company’s brand by providing thematic visual focus for visitors and staff.

QGC Head Office, Urban Art Projects, Daniel Clifford QGC Head Office, Urban Art Projects, Daniel Clifford

Cité du Design, Saint-Etienne, France by LIN

PROJECT Cité du Design, International Centre for Design
LOCATION Saint-Etienne, France
DESIGN LIN
YEAR 2009

This is the 41.5m€ competition-winning International Centre for Design in Saint-Etienne, France by LIN, a practice which works from Berlin and Paris.

Read more:
Architectural Review | Cité du Design, Saint-Etienne, France by LIN

Nick Mount, Recent Work in Glass

ARTIST Nick Mount
EXHIBITION Recent Work in Glass
LOCATION Artisan Gallery, Brunswick St Brisbane
CURATOR Kirsten Fitzpatrick
DURATION 24 Sept – 7 Nov 2009