TOM FRUIN | KOLONIHAVEHUS

7 February, 2011

ARTIST Tom Fruin
ARTWORK Kolonihavehus
LIGHTING DESIGN Nuno Neto (Portugal)
SOUND DESIGN Astrid Lomholt (Denmark)
LOCATION Copenhagen, Denmark
DURATION October 15th – November 13th 2010

New York artist Tom Fruin recently presented his latest sculptural work Kolonihavehus, in the plaza of the Royal Danish Library in Copenhagen.  The sculpture was constructed from one thousand pieces of recycled plexi glass, sourced from places such as a local closed down plexi glass distributor, a framing shop and the dumpster outside the Danish Architecture Centre.

The artwork was accompanied by daily performances by ensemble CoreAct, and sound and lighting designs that respond to the movements of passers-by.

Kolonihaveuses were originally small garden sheds located in plots on the outskirts of cities, used as an escape and refuge for apartment dwellers.  Fruin’s sculpture presents a lively take on the original use of Kolonihaveuses. Its brightly coloured panels are reminiscent of a church’s stained glass window panels, and propose a contemporary refuge for Copenhagen’s residents and visitors. By night the Kolonihavehus was internally lit and becomes a beacon of colour on the banks of the canal.

Image via | The Cool Hunter

Image via | Tom Fruin

VIA | The Cool Hunter and Tom Fruin


Paul Cocksedge / A Gust of Wind 2010 / Photograph by Mark Cocksedge

PROJECT A Gust of Wind
EXHIBITION London Design Festival
LOCATION Victoria and Albert Museum, London
DESIGNER Paul Cocksedge
DURATION 18:30 – 22:00, 24 September 2010
PHOTOGRAPHY Mark Cocksedge

In a spellbinding temporary installation for the London Design Festival, designer Paul Cocksedge suspended three hundred curvaceous pieces of Corian® in the V&A Museum. The ‘pages’, which were given away during the event, represented a stack of paper blown into the air by a gust of wind. Each of these limited edition pieces was engraved and then handmade by Paul Cocksedge. They function as paper trays, becoming a place for wandering paper to gather.

This installation was made possible through collaboration with the London Design Festival, V&A and DuPont™ Corian®.


Paul Cocksedge / A Gust of Wind 2010 / Photograph by Mark Cocksedge


Paul Cocksedge / A Gust of Wind 2010 / Photograph by Mark Cocksedge


‘Where the River Meets the Sea’ at Swell Sculpture Festival 2010 / Image courtesy the artists

ARTISTS Brendan Morse and Stefan Purcell
PROJECT Where the River Meets the Sea
EXHIBITION Swell Sculpture Festival
LOCATION Currumbin, QLD, Australia
DURATION 10 – 19 September, 2010

‘Where the River Meets the Sea’ is the first in a series of work that converts retired rowing shells into refined artwork for public space. The project is an ongoing collaboration between the All Hallows School, Brisbane, Rowing Support Groups, who supply the boats, and artists Brendan Morse and Stefan Purcell. This sculpture was recently installed on Currumbin Beach as a successful entry in the Swell Sculpture Festival.

From the artists:

“The sculpture was consciously installed in a location with a view of both the Pacific Ocean and the Currumbin Creek Estuary. It is a tribute to the rivers of the Earth, a reminder of the vitality, richness, and fragility of our estuaries in the face of an expanding population and the damage we cause when we forget to care for these ecosystems that critically connect country to towns & cities and to oceans.

With the exception of necessary glues and fixings, ‘Where the River Meets the Sea’ is constructed entirely of salvaged material, off-cuts & scrap, including the fibreglass shells, galvanised steel structure, stainless steel plate, copper plate, bronze rods and hardwood veneer. It is also a reminder of the resources that we continue to squander regardless of the warnings.”

Stefan and Brendan have been working together in the Ecological Design realm for the past 3 years. They share a passion for ecologically sound technology, and both drive their personal art practices with the central tenet of ‘reuse & recycle’.


Retired rowing shells to be ‘recycled’ into new artwork / Image courtesy the artists


‘Where the River Meets the Sea’ at Swell Sculpture Festival 2010 / Image courtesy the artists


Henri Schweynoch / BOXEL / Detmold, Germany / Photography © Dirk Schelpmeier, Marcus Brehm

PROJECT BOXEL Temporary Summer Pavilion
LOCATION University of Applied Sciences, Detmold, Germany
DESIGN Henri Schweynoch
TEACHING STAFF Prof. Marco Hemmerling, Visiting-Prof. Matthias Michl, David Lemberski, Guido Brand and Claus Deis
REALISATION Students: Henri Schweynoch , Guido Spriewald, Elena Daweke, Lisa Hagemann, Bernd Benkel, Thomas Serwas Michael Brezina, Samin Magriso, Caroline Zij, Michelle Layahou with Jan Bienek, Christoph Strotmann, Matthias Kemper, Frank Püchner, Florian Tolksdorf, Florian Nienhaus, Andre Osterhaus, Viktoria Vaintraub, Jörg Linden, Bianca Mohr, Kristina Schmolinski, Tobias Jonk
YEAR 2010

Students of architecture at Detmold’s University of Applied Sciences designed and built this temporary summer pavilion from more than 2000 recycled beer boxes. The design, developed using parametric software, places the boxes in a free-flowing form with minimal surface area. Static load testing was carried out to establish the optimum construction method with this unusual material. The fabrication process was completed within one week, providing a fitting venue for the end of semester party.


Henri Schweynoch / BOXEL / Detmold, Germany / Photography © Dirk Schelpmeier, Marcus Brehm

Via ArchDaily | BOXEL / Students of Detmolder Schule

PROJECT N Building
LOCATION Tokyo, Japan
ARCHITECTS Teradadesign Architects, Terada Naoki, Hirate Kenichi
MEDIA ARCHITECTS Qosmo, Inc., Alexander Reeder, Tokui Nao, Sawai Taeji
LIGHTING Izumi Okayasu Lighting Design, Okayasu Izumi
YEAR 2009

A building facade in Tokyo has taken a leading step away from a cityscape overwhelmed by signage. Instead of the typical neon signs that adorn Tokyo’s Skyline, architects of the N Building, near Tachikawa station, designed a facade with two large QR codes. A passerby can use the codes to access online information about the building via their mobile phone. For example, up-to-date information on the retailers in the building, and live tweets made by shoppers inside. The launch of the building coincided with the launch of a specially made iPhone application, providing a medium for the virtual to enhance the experience of the physical.

See also Digital Urban | N Building, e-architect | N Building

UAP today announced their collaboration with artist Ned Kahn, Hassell Architecture (Sydney) and the Brisbane Airport Corporation (BAC) to convert Brisbane’s new Domestic Terminal short-term multi-level car park into an eight-storey kinetic public art project.

After being engaged by BAC for the project, Urban Art Projects (UAP) commissioned established American artist Ned Kahn who is known for his innovative works throughout North America and Europe.

Kahn, who has developed an international following for his artworks that incorporate the use of natural elements such as wind and light will collaborate with UAP, Hassell and BAC’s design team to create a 5000 sq m kinetic façade for the new Domestic Terminal short-term car park.

Viewed from the exterior, Kahn’s proven concept for one side of the car park will appear to ripple and move due to the wind passing behind 250,000 aluminium panels. Inside the car park, intricate patterns of light and shadow will be projected onto the walls and floor as sunlight passes through the kinetic façade. In addition to revealing the ever-changing patterns of the wind, the artwork has many environmental benefits by being designed to also provide ventilation and shade for the interior of the car park.

The new car park and Ned Kahn public art façade will be completed and on display in late 2011.