Paul Cocksedge / A Gust of Wind 2010 / Photograph by Mark Cocksedge

PROJECT A Gust of Wind
EXHIBITION London Design Festival
LOCATION Victoria and Albert Museum, London
DESIGNER Paul Cocksedge
DURATION 18:30 – 22:00, 24 September 2010
PHOTOGRAPHY Mark Cocksedge

In a spellbinding temporary installation for the London Design Festival, designer Paul Cocksedge suspended three hundred curvaceous pieces of Corian® in the V&A Museum. The ‘pages’, which were given away during the event, represented a stack of paper blown into the air by a gust of wind. Each of these limited edition pieces was engraved and then handmade by Paul Cocksedge. They function as paper trays, becoming a place for wandering paper to gather.

This installation was made possible through collaboration with the London Design Festival, V&A and DuPont™ Corian®.


Paul Cocksedge / A Gust of Wind 2010 / Photograph by Mark Cocksedge


Paul Cocksedge / A Gust of Wind 2010 / Photograph by Mark Cocksedge

ARTIST Matthew Tobin
PROJECT Ningbo DongQian Lake
LOCATION DongQian, China
CLIENT Ningbo DongQian Lake Tourism Bureau
LANDSCAPE ARCHITECTS EDAW Shanghai
DESIGN UAP Studio
FABRICATION UAP Workshop
YEAR 2010
PHOTOGRAPHY Roger D’Souza

DongQian Lake is the largest natural freshwater lake in Zhejiang province, approximately 15 kilometres from the heart of the regional seaport of Ningbo, China. This region has long been known as a ‘fertile land of fish and rice’ with a rich history and cultural heritage. In recent times the region has emerged as a popular national recreation and holiday destination due to its pleasant subtropi­cal climate and picturesque natural environment of hills and mist covered waters.

This artwork designed by UAP Principal Matthew Tobin, is themed on the reeds that surround DongQian Lake and the Dayan goose which is native to the region. Integrated into the undulating landscape of the lake’s surrounding landforms and road verges, the artwork presents a strong visual statement for motorists at the Entrance-way.

The artwork is monumental in scale and linear in nature. It extends across a large area but reads as a single conceptual idea creating a beautiful and sophisticated visual link between the Entrance-way and the lake’s edge.


‘Where the River Meets the Sea’ at Swell Sculpture Festival 2010 / Image courtesy the artists

ARTISTS Brendan Morse and Stefan Purcell
PROJECT Where the River Meets the Sea
EXHIBITION Swell Sculpture Festival
LOCATION Currumbin, QLD, Australia
DURATION 10 – 19 September, 2010

‘Where the River Meets the Sea’ is the first in a series of work that converts retired rowing shells into refined artwork for public space. The project is an ongoing collaboration between the All Hallows School, Brisbane, Rowing Support Groups, who supply the boats, and artists Brendan Morse and Stefan Purcell. This sculpture was recently installed on Currumbin Beach as a successful entry in the Swell Sculpture Festival.

From the artists:

“The sculpture was consciously installed in a location with a view of both the Pacific Ocean and the Currumbin Creek Estuary. It is a tribute to the rivers of the Earth, a reminder of the vitality, richness, and fragility of our estuaries in the face of an expanding population and the damage we cause when we forget to care for these ecosystems that critically connect country to towns & cities and to oceans.

With the exception of necessary glues and fixings, ‘Where the River Meets the Sea’ is constructed entirely of salvaged material, off-cuts & scrap, including the fibreglass shells, galvanised steel structure, stainless steel plate, copper plate, bronze rods and hardwood veneer. It is also a reminder of the resources that we continue to squander regardless of the warnings.”

Stefan and Brendan have been working together in the Ecological Design realm for the past 3 years. They share a passion for ecologically sound technology, and both drive their personal art practices with the central tenet of ‘reuse & recycle’.


Retired rowing shells to be ‘recycled’ into new artwork / Image courtesy the artists


‘Where the River Meets the Sea’ at Swell Sculpture Festival 2010 / Image courtesy the artists

PROJECT Portrait Building
LOCATION Old Carlton Brewery Site, Melbourne, VIC, Australia
ARCHITECT ARM
DEVELOPER Grocon
YEAR 2010

Grocon have this week launched the Portrait building,  designed by ARM, for their new development on the site of the old Carlton Brewery. The building’s facade of sculpted balconies depicts the face of indigenous leader and artist William Barak.

From ARM:

“The design of the facade was developed with the consultation and approval of Wurundjeri representatives who have welcomed this symbolic representation of Melbourne’s indigenous culture and history.

The image of William Barak also references the deep history of our land – a strong and dramatic presence, and a symbol of our shared identity and heritage. It is a homage to the First Australians, and recognition of our complementary history.

Wurundjeri Tribal Council CEO Megan Goulding said “the Elders have noted that it’s Grocon’s intention to pay respect to both Barak and the Wurundjeri people as the traditional owners of Melbourne and the greater Melbourne region over many thousands of years”.

Congratulations to ARM on an excellent site-specific integration of artwork and architecture. It is sure to make a strong and lasting contribution to the site and the city.

See also ARM and Australian Design Review | ARM designs ‘Portrait’ building for Carlton Brewery site


Sports / ‘life will kill you’ 2010 / Photography by Justin Harris / via designboom

PROJECT Life Will Kill You
ARTISTS Sports: Molly Hunker and Gregory Corso
LOCATION Revolve Clothing Showroom, Los Angeles
YEAR 2010

Los Angeles collaboration Sports have created a new and inventive temporary installation for the Revolve Clothing store in West Hollywood. Contrasting the high end fashion is a cloud-like suspended artwork made from humble industrial zip ties.

“The design is intended to explore the edge between aggression and elegance through material sensibility, overall form, and visual effect. the cloud-like volume is created by a double-sided surface composed of over 100,000 zip ties.  the exterior surface of the volume is an aggregation of longer, wider white zip ties while the interior is comprised of shorter and finer colored zip ties.”

via designboom


Sports / ‘life will kill you’ 2010 / Photography by Justin Harris / via designboom


Sports / ‘life will kill you’ 2010 / Photography by Justin Harris / via designboom